Günümüzde hakla ilişkiler ile sosyal medya kavramları birbirine çok girmiş durumda. Ne halkla ilişkiler sosyal medyadır, ne de sosyal medya halkla ilişkilerdir. Ama birbiri ile iç içedir ama ısrarcıyız aynı değildir.
Klasik halkla ilişkiler(buna bundan sonraki kullanımlarda PR diyerek kısa yolu tercih edeceğiz); “Bir işletme ile hedef kitle arasında karşılıklı iletişimi, anlayışı, oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı olan ayrıcalıklı bir yönetim görevidir” kurumsal anlamda ise; “ Kurumların amaçları doğrultusunda kendileri için geliştirdiği tanımın kamuoyu tarafından aynı biçimde algılanmasını sağlayacak faaliyetler bütünüdür.” denebilir. Yani kısacası klasik yöntemler ile (gazete, dergi, Tv, Radyo vb. alanlar) firmanın kurumsal itibarını yönetmek, tüketici ile firma arasında bir köprü vazifesi görmektir.
Dijital PR’a baktığımızda ise halkla ilişkilerin yanı sıra SEO dediğimiz sistemde işin içine girmektedir. Peki nedir SEO? Açılımı Search Engine Optimization yani “Arama Motoru Optimizasyonu”. Türkçe’ye çevirdik ama yine bir anlam veremedik derseniz SEO, “arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına olanak sağlayan teknik düzenlemelerdir. İngilizce kısaca SEO (Search Engine Optimisation) olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte arama motorları, arama sonuçlarını listelerken algoritmik yani matematiksel bir yapı kullanmaktadır. Bu nedenle web geliştiricileri yazmış oldukları sayfaları bu ayrıntıya dikkat ederek oluşturmak durumundadır. İnternetin ekonomik anlamdaki gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.” diyor “Wikipedia”.
Yani kısacası klasik anlayıştan biraz uzaklaşıp, ama terk etmeden, sosyal medya kanallarını daha doğrusu sosyal ağ kanallarını kullanarak görünürlük yaratmak, ulaşılabilir olmak ve doğru mesajları doğru şekilde iletip geri dönüşleri iyi değerlendirmek Dijital PR’ımızın faaliyet alanları. Diğer bir deyişle Dijital PR itibar yönetiminin online halidir. Hatta, ta kendisidir.
Zaman zaman karşınıza birçok istatistikler silsilesi çıkar, ne der bize “İnternet kullanıcılarının %64’ü satın almak istediği ürün hakkında Facebook’ta yapılan yorumlara göre satın alma kararı verir” işte bu ve bunun gibi sosyal ağlardaki yorumlar modern çağımızın WOM(kulaktan kulağa pazarlama) yöntemidir. Bunu gören işletmelerde olumlu yorumların dönmesi için türlü türlü PR yatırımları yaparlar. Ya yeni çıkan ürünleri hakkında olumlu bir imaj yaratmak için, yada sorunlu bir müşterinin sorununu anında çözerek olumlu bir durumu meydana getirmek için yatırım musluklarını açarlar. Daha önce belirttiğimiz Sosyal Medya’nın Gelişimi ile ilgili yazımızda da belirttiğimiz gibi günümüz iletişiminin monologtan diyaloga geçmesi Dijital PR kavramının önemine olumlu bir etki yapmaktadır.
İşte bu PR olayı da geleneksel PR’ın yanında SEO, monitoring, seeding gibi çalışmalarla hem hedef kitleyi arttırmakta hemde anında müdahale olanağı ile itibarı kurtarmaktadır. Online itibar konusunu merak ediyorsanız bu yazımızı okumalısınız.
Bizden yine bu kadar konuyu fazla uzatmadan sizleri bilgilendirmek istedik. Umarız faydalı bir yazı ile yine sizin merakınıza katkıda bulunmuşuzdur.
Holthink; sosyal medya, dijital pazarlama, reklam, tasarım ve web alanında çözümler üreten 14 yıllık deneyime sahip yeni nesil dijital pazarlama ajansıdır.
© 2022 Copyright Holthink Int.
Bu web sitesi, size en iyi tarama deneyimini sağlamak için çerezleri kullanır.
Hemen İletişime Geçin