Hepimizin hayatında “keşke” dediği zamanlar olmuştur. Kimileri hafif konulardan ibarettir kimisi de beklide yıllarca atlatamayacağınız, unutamadığınız konulardan biri olabilir. İşte “İtibar Yönetimi” ve özellikle online olanı bazen tehlikeli aynı zamanda da size yıllarca “keşke” dedirtebilecek şeylere meyve verebiliyor.
Ülkemizde itibara eş değer gibi görünen bir çok kelime çıkartmak mümkün bunları “şan, şöhret, gurur, mevki, makam vb.” şeklinde gruplandırabiliriz. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göz attığımızda itibar iki şekilde açıklanmış. Birincisi, “Saygınlık” bir diğeri de, “Borç ödemede güvenilir olma durumu, kredi” şeklindedir.
Bugüne kadar itibar kelimesi karşımızı somut bir konu olarak çıkarken, sosyal medyanın etkisi ile soyut bir anlamda kazanmıştır. Sosyal medyayı inkar edenin aforoz edildiği günümüzde “Online İtibar Yönetimi” konusu da hiç göz ardı edilebilecek bir konu değil.
Bilgi çağı denen süreçte birçok iş kolunda, birçok iş departmanında da görevler, çalışma şekilleri ve en önemlisi yöntemler çok değişti. Yöntem konusunda değişikliğe değinmek gerekirse İnsan Kaynakları alanındaki uygulamaları gösterebiliriz. Eski dönemlerde adaylar cv lerini, elden, faks veya mektup yolu ile teslim ederlerken karşımızda bir anda online iş bulma siteleri çıkageldi.
Bu durum hem adayın kendini ifade edebilmesi hem de insan kaynaklarında çalışan kişilerin zamanından ve nitelikli adayları seçme anlamında fayda sağlamasına yol açtı.
Artık devir değişti, tabi işe alım stratejileri de gelişti. Eskiden standart cv lerde standart bölümleri doldurup işverene ulaşmaya çalışırken. Şimdilerde yaratıcı cv ler ve online ortamdaki paylaşımlarınız önem kazanıyor. İş bulma aşamasında her aday zorluk çekebilir, bu zorlukları göz önüne alırsak internette en önemli araçlardan biri. Bu ortamda yapılan paylaşımların iş bulma şansınıza önemli etki ettiği su götürmez bir gerçektir.
Artık işveren kurumlar işe alımı gerçekleştirmeden önce sizin internet üzerindeki paylaşımlarınızı inceleyerek cv’nin yanında bir ön bilgi elde ediyorlar. Artık en büyük iş bulma kaynağı “Google”, başvuruyu yaptınız formu vs. doldurdunuz, adınız soyadınızı “Google” amcaya sorduk mu ne var ne yok hepsini seriyor göz önüne. İşte bu durum itibarınızı doğru yönetmenizle alakalı.
Yönetemeyen geride kalır. Sürekli şikayet ettiğiniz, aleyhinde paylaşımlarda bulunduğunuz bir GSM operatöründen sizi işe almasını bekleyebilir misiniz? Aslında bana kalsa ben kesinlikle işe alırım, çünkü yanlışı görüp dile getirmeniz (tabi küfürlü , markaya hakaretler içeren ve yalan yanlış beyanlar olamamak koşuluyla) önemli bir artıdır.
Ama gerçeğe baktığımızda çoğu firma için bu durum olumsuz bir davranış olarak algılanmakta. Şimdi bunu okuduktan sonra “Aman canım ne olacak, içeriği siler hemen kurtulurum” diye de düşünebilirsiniz. İşte, her şey bu kadar kolay değil. Paylaşımınız bir kere Google’ın arama motoruna düştüyse silseniz de yıllarca kurtuluş yok.
Ama bazı yöntemlerle bu içeriklerinizi sonraki sayfalara attırabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse “BrandYourself” tam size göre. Bu uygulama, seçtiğiniz size ait bilgilerin Google üzerinde adınız ve soyadınız ile yapılan aramalarda üstte çıkmasına yardımcı oluyor. Sistem hakkında daha fazla bilgi için yazıyı güzelce okuyun.
Bu yazı ile online itibar yönetiminde markalar yerine kişisel paylaşımların etkisine değinmeye çalışmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Zaten gelecek yazılarımızda vaka çalışmaları ile bu olayı şekillendirmeye ve interaktif bir şekilde sunmaya çalışacağız. Ama yazıyı da sona erdimeden önce online itibarınızı yönetirken dikkat etmeniz gereken konularla nacizane birkaç bilgi paylaşmak istiyoruz:
Herkes düşüncesinde özgürdür, ama ülkemizde bu durum biraz daha farklı tabi. Dolayısıyla özellikle kamu alanında çalışmayı düşünenlere tavsiyem, sosyal medya da siyasi paylaşımlara hiç girmeyin. Neden mi? Haberlerde her gün yeni bir vakaya tanık oluyoruz.
Holthink; sosyal medya, dijital pazarlama, reklam, tasarım ve web alanında çözümler üreten 14 yıllık deneyime sahip yeni nesil dijital pazarlama ajansıdır.
© 2022 Copyright Holthink Int.
Bu web sitesi, size en iyi tarama deneyimini sağlamak için çerezleri kullanır.
Hemen İletişime Geçin